Full stack meetup recap

8 mei 2019

Een tijdje geleden zocht Full Stack Gent een nieuwe locatie voor hun maandelijkse tech talk, dit keer op 10 april. Uiteraard zagen we dat helemaal zitten dus haalden we onze projector vanonder het stof, propten we zo’n 50 stoelen in onze kantoren en installeerden we een geïmproviseerde toog.

Full Stack Gent is een collectief van developers dat maandelijks meetups organiseert waarop de laatste technische know-how gedeeld wordt. Op 10 april kwamen er bij Code d’Or twee gepassioneerde developers van het Antwerpse bedrijf SPATIE langs om onze kennis over hooks in React en event sourcing in Laravel aan te dikken.

Na een korte introductie door Code d’Or stak Sebastian De Deyne van wal met zijn talk over Hooks in React. Hij begon bij het begin door iedereen warm te maken met een crash course over React zelf, ideaal voor mensen die nog geen ervaring hadden met dit specifieke framework. Daarna toonde hij aan wat Hooks precies zijn en waar deze voor gebruikt kunnen worden.

Even kort: Hooks werd recent geïntroduceerd door React en is een nieuwe manier om verschillende React features te gebruiken door middel van simpele functies. Al snel ontstond er een live-coding sessie waarbij enkel nog het geluid van naarstig toetsenbordgeroffel te horen was. Sebastian (fullstack developer en designer bij Spatie) wist zijn publiek duidelijk bezig te houden!

Van front-end naar back-end vervolgens, met Freek Van der Herten (developer en partner bij Spatie) die het had over event sourcing. In plaats van een database aanpassing direct te doen, spreek je een event aan in je codebase, met allerlei data-aanpassingen tot gevolg, dan kan je middels event sourcing op gelijk welk moment de oorspronkelijke staat afleiden van deze data. Elk doorgevoerd event wordt namelijk bijgehouden waardoor geen data verloren gaat en de oorsprong ervan steeds achterhaald kan worden.

Is deze korte samenvatting je te summier, neem dan hier een kijkje naar de slides of verdiep je op de documentatiepagina verder in de materie. We waren erop voorzien dat flink luisteren en coderen dorstig maken. Café COD, uitgebaat door onze enthousiaste collega’s, zorgde voor frisse drankjes zodat er nog even (of lang) nagepraat kon worden.

Hoewel we niet meteen wisten wat te verwachten met zo’n grote groep bezoekers, hebben we ons goed geamuseerd en veel bijgeleerd. Zo’n bijeenkomst is in elk geval voor herhaling vatbaar, contacteer ons gerust indien je veel interessante ideeën maar weinig plaats hebt!

Het oorspronkelijke en toekomstige events via het Meetup platform zijn hier terug te vinden.

Samenwerken?

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.
Contacteer ons