Het belang van een snelle website

6 juni 2019

Maar liefst 40% van de bezoekers haakt af als een website er langer dan 3 seconden over doet om te laden (bron: Google). Een snelle website is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar is ook een ranking factor voor SEO. Met andere woorden: een snelle website scoort beter in Google. Daarnaast heeft de snelheid van je landingspagina ook invloed op de performantie en kost van je Google Ads. Moeten we je nog verder overtuigen? We maakten een opsomming van de belangrijkste invloeden op de laadsnelheid van je website.

Afbeeldingen

Een veelvoorkomende schuldige van een trage pagina zijn afbeeldingen. Te grote afbeeldingen of visuals met een te hoge resolutie vertragen een pagina. Met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Gimp kan je afbeeldingen web-proof maken. Vaak hebben simpele aanpassingen als de afmeting en de dpi al een grote impact.

Code

Een slecht geschreven website is een trage website. Elk bestand op de pagina heeft effect op je laadsnelheid, daarom is het belangrijk dat de code van je website goed geschreven is. Let dus bijvoorbeeld op de hoeveelheid CSS en JavaScript bestanden op de pagina. Door deze bestanden te minifyen verwijder je overbodige enters en spaties wat het geheel sneller maakt.

Server response time

Een andere mogelijke schuldige is de server. Let bij het kiezen van een hostingbedrijf op de locatie waar hun servers staan. De weg die een signaal moet afleggen van browser tot website bepaalt voor een deel je server response time. Voor onze hosting werken we samen met Level27 en Combell, hun servers zijn te vinden op de Belgische bodem of in de cloud.

Caching

Caching kan je vergelijken met het tijdelijk opslaan van onderdelen van een website. Je browser gaat deeltjes van de pagina opslaan zodat ze niet meer opnieuw gedownload moeten worden. Waardoor de pagina volgende keer opgeroepen wordt zal deze sneller laden omdat er al een deel klaarstaat.

Samenwerken?

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.
Contacteer ons