Interview webdesigner Bas

19 februari 2020

Van stagiair tot rasechte designer. Drie jaar geleden kwam Bas toe als stagiair en vond de weg niet meer terug naar huis. Dat webdesign veel meer is dan een beetje digitaal knip- en plakwerk werd voor ons duidelijk. Samen met een kopje koffie gaan we te hoor bij Bas die je meer vertelt over zijn vak en zijn rol binnen Code d’Or.

Wat doet een webdesigner nu precies?

Als webdesigner voorzie ik websites en apps van een nieuw ontwerp, rekening houdend met een bestaande huisstijl of startend from scratch. Maar het gaat verder dan puur websites ontwerpen. Ook het uitwerken van art direction, motion graphics, en het geven van creatief advies behoort tot mijn divers takenpakket.

Je takenpakket is dus vrij uitgebreid?

Ik werk inderdaad tegelijkertijd aan verschillende projecten. Zo ben je voor de ene klant een huisstijl aan het uitwerken aan de hand van moodboards terwijl je voor een andere klant verschillende motion graphics opmaakt. Daarnaast komt er ook wat interne keuken bij kijken.

Wat komt er allemaal bij het design van een website kijken?

Alles begint bij een goed prototype. Want een goed begin is het halve werk. Hierin bepalen we de structuur van de website en leggen we de basis vast. We zorgen dat alle puzzelstukje op zijn plaats vallen en starten met het creëren van een huisstijl, online identiteit of website. Het is alleszins veel meer dan wat ‘knip- en plakwerk’, zoals sommige mensen denken. Wij geven een bedrijf een gezicht en platform om te communiceren.

Waarom koos je indertijd voor webdesign?

Ik hou van de veelzijdigheid en haal veel voldoening uit het eindresultaat dat we samen met de developers creëren. Als je website gedeeld wordt op social media, likes krijgt én de klant is tevreden, dan is dat een superfijn gevoel.

Wanneer is het design van een website geslaagd voor jou?

De balans tussen functionaliteit en een mooi design moet goed zitten. Dit aspect is vaak moeilijk, het moet duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn en een zeker wauw-effect oproepen. Je moet kunnen creëren vanuit jezelf rekening houdend met anderen.

Telkens een nieuw design ontwerpen lijkt mij niet gemakkelijk. Waar haal je je inspiratie telkens vandaag?

Ik haal vooral inspiratie uit mijn reizen. Ik trek er graag regelmatig op uit om dan terug te komen met nieuwe energie. Ik kan ook niet lang stil zitten dus dat voortdurend in beweging zijn, zit wel in mijn karakter. Online check ik regelmatig websites zoals Dribbble en Awwwards of kijk ik eens naar het laatste werk van Green Chameleon of Studio AIRPORT, twee bureaus die ik erg bewonder.

Wat met een 'creative block' ?

Als ik last heb van een creative block gun ik mijn hoofd even rust door wat uitvoerend werk, en voor je het weet duikt er een nieuw idee op. Vaak blijf ik ook gewoon veel proberen.

En dan komt het moment dat je je design doorgeeft aan de front-end developers. Hoe werken jullie samen?

Eens ons design af is vormen de front-end developers alles om naar code. Eens dit gebeurd is kunnen we details gaan aanpassen zoals font- of afbeeldingsgrootte. Tijdens het designproces spelen wij soms ‘vals’ waardoor elk detail klopt. Eens de finale content er is, kan het resultaat net iets anders zijn dan je als designer had voorzien. Daarom moet front-end soms lichtjes bij sturen. Zij vormen ons design om tot een interactief en digitaal eindproduct.

Wat met de andere afdelingen?

Digitale marketing is een vaste waarde geworden. Net daarom kijken onze marketeers regelmatig met een kritische blik naar onze ontwerpen. Haken ze in op de marketingdoelstellingen of niet? Op hun beurt vragen zij ons wel eens om animaties en video’s te maken voor social media.

Team Spirit, Rocket en Delta zijn volledig op elkaar afgestemd. We werken samen als een geoliede machine.

Welke tips heb je voor toekomstige designers?

Zeer geïnteresseerd zijn in het vak. Dat is één. En er veel mee bezig zijn. Het klinkt als logisch advies, maar het is wel zo.

Spreekt onze mindset je aan? Stuur ons je CV en motivatie snel op!

Binnenkort trekt onze designer Bas er weer op uit om inspiratie op te doen tijdens het reizen. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe designer en misschien wel naar jou. Voor ons is het belangrijk dat je je thuis voelt. Vanaf dag één maak je deel uit van de groep en alles wat daarbij komt kijken: van een klantenproject tot een intern idee, maar ook van de afwas tot de game night. Kom jij eens proeven van onze sfeer?

Word jij onze nieuwste collega?

Heb je oog voor design en structuur? Ben je sterk in digitale strategieën of zijn objectieve resultaten je stokpaardje? Ben jij de expert op vlak van all things digital en schrikt de technische basis je niet af? Laat dan zeker van je horen.

Bekijk onze vacatures