Laracon 2019 - Amsterdam

6 september 2019

Op 29 en 30 augustus zakten enkele developers af naar Amsterdam voor de Europese Laravel conferentie, beter gekend als Laracon EU. De NDSM Loods, ooit een van de grootste scheepswerven ter wereld, leende zich bij uitstek tot de ideale locatie voor een leerrijke tweedaagse met tal van interessante talks en workshops. Benieuwd met welke info we terug naar Gent keerden? Lees snel verder.

laracon meeting

Om goed voorbereid aan de conferentie te starten, vertrokken we een dagje eerder naar Amsterdam. Nadat we de stad even verkenden en na een welverdiende nachtrust vertrokken we enthousiast naar de eerste dag Laracon EU. De planning zat boordevol met zowel enkele specifieke Laravel talks als niet Laravel talks. De ideale mix om op verschillende vlakken bij te leren.

Onderstaande talks waren het boeiendst:

  • Chris Brown - Using Laravel's Authorization Layer

  • Christoph Rumpel - Laravel's Notification System

  • Kai Sassnowski - Dependency Injection Containers

Maar degene die ons het meest is bijgebleven van dag 1 is die van Antti Rössi. Zijn talk ‘How Your Laravel Application Can Get Hacked?’ ging dieper in op mogelijke security issues in je code. We leerden handige tools en tips kennen die je kan gebruiken om security issues (XSS, SQL injection,...) te vermijden.

Een geslaagde eerste dag met tal van interessante sprekers. We keken dan ook reikhalzend uit naar dag twee. Die begon met de introductie in Inertia.js van Sebastian De Deyne. Deze talk ging over de betere integratie tussen een backend framework (vb. Laravel) en een frontend framework (vb. Vue.js, React). Onze eigen developer, Hannes, werd hierbij vermeld aangezien hij een package geschreven heeft om dit te implementeren in Symfony (backend) en Vue.js (frontend).


dev team

Vervolgens sloten we aan bij de talk ‘Our Secret Project’ van Freek Van der Herten & Marcel Pociot. Beiden hebben met hun bedrijf (respectievelijk Spatie en Beyond Code) 8 maanden lang aan een geheim project gewerkt. Dit werd heel vaak geteased op sociale media dus we keken uit naar de onthulling. Het resultaat? Ze hebben de standaard error pagina in Laravel aangepakt en er voor gezorgd dat deze specifiek voor Laravel werkt. Voordien was dit een error pagina die voor elk PHP framework werkte, waardoor de foutmeldingen niet altijd duidelijk waren.

Daarnaast hebben ze een error tracker gebouwd, waar je foutmeldingen van al je projecten kan bekijken. Bij Code d'Or gebruiken we al een gelijkaardig tool, namelijk Sentry. Onze verwachtingen waren hoog en ze zijn ingelost! Hun nieuwe errorpagina zit sinds 3 september nu ook standaard in Laravel 6.

Tot slot namen we een kijkje bij de presentatie ‘The State of Laravel’ van Taylor Otwell. Taylor heeft Laravel opgestart in 2011 en zet nog steeds de grote lijnen uit. In zijn talk had hij het over Laravel 6 en de nieuwigheden in vergelijking met de laatste Laravel 5 versie.

Ons eerste bezoek aan Laracon EU was zeer geslaagd. Naast de vele zaken die we hebben bijgeleerd, zijn de banden versterkt en zijn we er volledig klaar voor om alle nieuwe zaken toe te passen op toekomstige projecten!

Samenwerken?

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.
Contacteer ons