Remote werken: onze musts

25 maart 2020

De digitale revolutie zorgt ervoor dat telewerken of remote werken steeds populairder wordt. We zijn voortdurend geconnecteerd met elkaar via virtuele platformen waardoor een fysieke werkplek niet altijd noodzakelijk is. Alsmaar meer bedrijven stappen over op telewerken. Als online webbureau zitten wij in een dankbare sector om thuiswerken mogelijk te maken.

Minder tijdverlies door geen verplaatsingen of files en een een hogere productiviteit en creativiteit. Dit zijn slechts een aantal voordelen van thuiswerken. Toch zijn er enkele afspraken en aanpassingen nodig als bedrijf. Benieuwd hoe wij alles stroomlijnen? Want ja, een hele organisatie overschakelen op thuiswerken vraagt toch een andere aanpak.

Duidelijke verwachtingen en afspraken

Omdat je elkaar minder ziet kunnen er onduidelijkheid of frustraties ontstaan. Op kantoor kom je sneller in contact met je collega’s en kan je zo afstemmen of ze jouw e-mail gezien hebben. Thuiswerk vraagt een andere manier om je werk en tijd te organiseren. Communicatie is hierbij de sleutel. Zo houden wij op een thuiswerkdag een ochtend scrum. Met het hele team wordt de planning overlopen en worden verwachtingen uitgedrukt.

Gebruik goede tools

De juiste tools vereenvoudigen het thuiswerken. Als web agency werkten we reeds met een hoop tools die perfect remote werken. Om contact te houden met collega’s en gewoon eens over koetjes en kalfjes te babbelen werken we met Microsoft Teams. Via Zoom communiceren we met klanten en houden we virtuele meetings. Onze developers gebruiken GitLab om hun code te documenteren en te delen met elkaar. En met Google Drive kunnen we samenwerken in documenten en deze met elkaar delen.

Productief blijven op afstand

We geven toe, het kan soms druk zijn op kantoor waardoor er al snel veel prikkels ontstaan. Maar ook thuis moeten we aan een prikkels kunnen weerstaan. Onze collega’s geven je alvast een aantal tips om productief te blijven en hoe je het gezellig kan maken achter je laptop.

Home offices

Behoud je ochtendritueel

Je pyjama aanhouden maakt de verleiding om terug in je zetel te kruipen alleen maar groter. Hou je ochtendroutine zoveel mogelijk aan alsof je naar kantoor zou vertrekken. Maak een stevig ontbijt, poets je tanden en trek je kleren aan.

Plan pauzes in

Om productief te blijven is het belangrijk dat je regelmatig een korte pauze neemt. Neem af en toe een frisse neus of doe enkele stretchoefeningen. Maak ook de tijd vrij om gezond te lunchen en lunch niet aan je bureau.

Blijf bewegen

Een middagwandeling met je hond of een verfrissende jogging. Het kan allemaal. Op zoek naar iets actiever? Je kan tijdens je pauzes even dansen op de Code d’Or playlist.

Richt een werkplek in

Een goede ingerichte werkplek is essentieel als je van thuis werkt, maar niet iedereen heeft een aparte kamer die als kantoor kan gebruikt worden. Het is vooral belangrijk om een rustige plek uit te kiezen en al zeker niet in de zetel te ploffen met je laptop op de schoot.

Virtuele koffiepauzes

Geen betere manier om met je collega’s virtueel af te spreken tijdens een koffiepauze.

Coworking spaces als nieuwe werkplaats

Remote werken kan verschillende vormen aannemen, zo kan je bijvoorbeeld ook werken vanuit een coworking plaats. Woon je iets verder af van kantoor en kan je je thuis moeilijk concentreren of heb je geen geschikte werkplek? Dan is een coworking space de ideale oplossing. Zo kan je in Gent terecht bij Office Arena. Check hun website voor alle mogelijkheden!