Viaa

De digitalisering van ons audiovisueel erfgoed

Website
Website bekijken
Viaa

De digitalisering van ons audiovisueel erfgoed

Website

Briefing

Consultancy, design en development van de nieuwe informatieve website van VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering.

Wat deden we?

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert en bewaart samen met haar content partners ons audiovisueel erfgoed. Ze delen dit vandaag met het onderwijs, en willen dit in de toekomst ook delen met de wetenschap en het brede publiek.

Een meerjarige samenwerking

In 2015 werkten we reeds samen met VIAA voor de campagnewebsite van De Beeldcapsule. Toen zetten we VIAA en hun missie in de kijker bij het brede publiek, en met succes. We breien nu een vervolg aan onze samenwerking met een gloednieuwe website voor de organisatie zelf.

Marlies Project Manager Marcom VIAA:“De nieuwe VIAA website voldoet aan de vooropgestelde doelstellingen en vormt een solide basis waarop we kunnen verder bouwen. Precies wat we zochten”

Voorbereidende workshops

Tijdens de workshops rond strategie, informatie architectuur en design leerden we VIAA beter kennen als organisatie, waar ze voor staan en naartoe willen en hoe ze precies te werk gaan. Op basis van de bevindingen werkten we het interactive prototype uit dat de leidraad vormde voor de designer. De website bevat veel informatie en de duidelijke structuur leidt de bezoeker vlot naar de juiste informatie. VIAA is een organisatie met pit en dat wilden we tonen in de vormgeving. De oranje huisstijlkleur zet meteen de toon.

Custom webontwikkeling

De website is flexibel opgebouwd met verschillende header templates - met of zonder bewegende beelden - en een dynamische opbouw die ze grotendeels zelf in handen hebben. De layout van nieuwsberichten, events en pages bepalen ze zelf binnen onze content builder. We ontwikkelden zowel statische als dynamische content blocks met elk verschillende varianten afhankelijk van de content. Hierdoor kunnen ze eenvoudig crosslinks leggen en vervalt hun informatie niet in lange pagina’s tekst. De landingspagina’s Wat doen we, Onze kennis en Voor wie hebben een aangepaste, vaste layout.

Copywriting

Onze copywriter verdiepte zich in de wondere wereld van VIAA en kwam heel wat te weten over de verschillende facetten - van onderzoek tot effectieve digitalisatie en archivering van het materiaal. Op basis van de boomstructuur en de input van VIAA schreef ze een groot deel van de statische content uit.

Online inschrijven

VIAA organiseert regelmatig workshops rond de VIAA-tools die ze aanreiken aan professionelen om gemakkelijk archiefmateriaal te registreren, digitaliseren en uiteindelijk ook te archiveren. Hiervoor kunnen ze zich nu zonder problemen via de website inschrijven. De grote hoeveelheid publiek toegankelijke documenten organiseerden we netjes in meerdere categorieën.

Koppeling partnerportaal

We koppelden de website met het partnerportaal dat we bijna parallel met de website ontwikkelden, zodat ze ook nieuws, support en events kunnen delen via dit kanaal. Het partnerportaal wordt volledig gestuurd vanuit - en met de flexibiliteit van - het CMS van de nieuwe website. De dynamische cijfers op de homepagina halen we uit het partnerportaal via een API.

"In de loop van een project is het niet onwaarschijnlijk dat er zaken veranderen. Code d'Or is flexibel en georganiseerd, ze schakelden snel en gingen steeds mee op zoek naar een gepaste oplossing. - Marlies

Digitale marketing

Op basis van de nieuwe huisstijl ontwikkelden we e-mailtemplates in Campaign Monitor. Afhankelijk van het type mailing kiezen VIAA en Archief voor Onderwijs de geschikte template die ze zelf kunnen personaliseren en uitsturen via Campaign Monitor.

Het team van VIAA staat 100% achter hun missie. Hun passie en gedrevenheid werkten aanstekelijk en voel je als je doorheen de nieuwe website klikt. Zelfs in hun mailings spat het enthousiasme eraf.

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons