Ugent

Een wonderlijk beeldarchief

Platform
Website bekijken
Ugent

Een wonderlijk beeldarchief

Platform

Briefing

In 2017 vierde Universiteit Gent haar 200ste verjaardag met een nieuwe huisstijl. We trokken de nieuwe moderne en internationale uitstraling door binnen de online beeldbank, die wij in 2012 ontwikkelden en tot op vandaag helpen onderhouden. De sjablonen en betere richtlijnen zorgen ervoor dat alle communicatie op een herkenbare en eenduidige manier gebeurt.

Wat deden we?

Met 117 vakgroepen verdeeld over elf faculteiten bevat de beeldbank van Universiteit Gent een uitzonderlijke hoeveelheid aan beeldmateriaal met bijhorende informatie. Een gestructureerd overzicht drong zich op om alles gecentraliseerd bij de directie Communcatie en Marketing te laten dirigeren.

Een heldere structuur

Code d’Or ontwikkelde een overzichtelijk content management systeem (CMS) en een gebruiksvriendelijke front-end. Contentmanagers en fotografen kunnen nu meerdere beelden tegelijkertijd snel en eenvoudig uploaden naar een album. Door de server gestandaardiseerde acties zoals een kopie van het beeld omzetten naar een webformaat of het correct koppelen van de metadata (titel, beschrijving, copyright …) verlichten de workload. Via e-mail ontvangt de content manager info over de status en verwerking van de uploads. Specifieke details, kan zij altijd handmatig toevoegen in het CMS.

Zij kunnen ook video’s toevoegen aan albums, maar we laden ze wel in vanuit YouTube. Doordat we enkel de informatie overnemen en de videohosting bij YouTube laten, beperken we het bandbreedteverbruik.

Via categorieën onderverdeeld in albums of via een geavanceerde zoekfunctie vindt de bezoeker snel beelden en video’s, die hij kan delen op verschillende sociale media of insluiten in een andere website. De Directie Informatie- en Communicatietechnologie (DICT) staat in voor de hosting van de beeldbank en het platform en stuurt bij waar nodig.

Geoptimaliseerde versie

Een website is nooit klaar écht klaar en hoort te evolueren. De medewerkers van Universiteit Gent deelden hun ervaringen met ons en op basis van hun feedback onderging de Beeldbank onlangs achter de schermen een upgrade.

Structurele aanpassingen

Het uploaden van beelden - en hun data - gebeurde reeds in bulk en per album via FTP. Het laatste album verscheen automatisch vooraan in het overzicht op de website. Hierdoor belandde soms een album dat net iets langer in de kijker mocht staan, onbedoeld achteraan. Wij pasten het CMS zo aan dat medewerkers voortaan zelf de volgorde van de albums kunnen bepalen.

De geavanceerde zoekfunctie onderging een make-over en biedt meer mogelijkheden, alsook de alt-functie. Alt-tags bij beelden zorgen ervoor dat Google je website vlotter kan scannen waardoor je beter scoort in de zoekresultaten. De medewerkers vullen de tags in hun fotoprogramma in en bij upload via FTP worden deze automatisch overgenomen.

Wil je alle foto’s van een album bewaren op je computer? Dan kan je deze nu eenvoudig downloaden als ZIP. Geen gedoe meer met foto’s die je één voor één moet downloaden. Je downloadt de beelden bovendien standaard in de beste kwaliteit omdat een evaluatie uitwees dat mensen in het verleden steeds deze optie kozen. Ieder fotoalbum kan je ook als slideshow bekijken. Navigeren doe je vlot met de pijltjes.

Per beeld is er een social share functie én wordt de copyright automatisch uitgelezen onder het beeld. Ten slotte werd de website geoptimaliseerd voor mobile met een aangepaste navigatie.

Design aanpassingen

Ook op vlak van vormgeving werden een aantal zaken verfijnd:

  • Een icoontje van een oog op de beelden geeft duidelijker aan dat de beelden aanklikbaar zijn.

  • De zoekresultaten worden op desktop voortaan getoond in vijf in plaats van vier kolommen zodat je de resultaten sneller kunt scannen.

  • Elk album heeft naast een lange titel ook een korte titel voor het overzicht waardoor blokken steeds even groot zijn en het geheel rustiger oogt.

Een echt partnership

Wij gaan graag partnerships aan met onze klanten waarbij we hen blijvend ondersteunen in hun digitale groei. Ben jij op zoek naar een partner voor je website, webshop of platform? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons