Vilt

VILT stampt online platform uit de grond voor Vlaamse land- en tuinbouw

Platform
Website bekijken
Vilt

VILT stampt online platform uit de grond voor Vlaamse land- en tuinbouw

Platform

Briefing

De Vlaamse land- en tuinbouwsector is broodnodig en dat mag geweten zijn. Daarom zet VILT (het Vlaams informatiecentrum voor land- en tuinbouw) zich al jaar en dag in om mensen – zowel consumenten als ondernemers actief in de sector – op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes en informatie. Met bijna 50.000 nieuwsberichten op hun palmares klopte VILT aan bij Code d’Or. Of wij hen aan een nieuw online platform konden helpen, dat ze makkelijk zelf kunnen beheren? Da’s zeker! 

Wat deden we?

Veldverkenning

De duale werkwijze van VILT speelt een belangrijke rol in de manier waarop we hun nieuwe platform hebben uitgebouwd. Zeg je VILT, dan zeg je ook Veldverkenners. Hun doel is hetzelfde – zoveel mogelijk nieuws en kennis verspreiden over de land- en tuinbouwsector in Vlaanderen – maar terwijl VILT zich op professionelen in de sector richt, spreekt de organisatie met haar Veldverkenners de kritische consument en doe-het-zelver aan.

Twee websites, één CMS

Elke website kreeg van ons zijn eigen design, gebaseerd op de bestaande huisstijlen van VILT en Veldverkenners, en ook een eigen prototype. Maar om het beheer van de twee websites zo eenvoudig mogelijk te maken, kozen we voor een atypische setup: één CMS voor twee websites. Zo kan elke auteur gemakkelijk aanvinken of een nieuwsbericht nu op VILT of op Veldverkenners moet verschijnen.

Het ene nieuws is het andere niet

VILT publiceert elke dag een berg nieuwsartikels op zijn twee websites. Zo’n enorme bron aan informatie vraagt om een duidelijk overzicht. Daarom werkt het nieuwe platform met categorieën en labels om artikels slim te klasseren voor bezoekers. Bovendien kunnen de mensen van VILT met een klik highlights toevoegen op de homepage om belangrijke nieuwsberichten speciaal in de kijker te zetten.

Nieuwsbrief voor het plukken

Vroeger kostte het VILT flink wat moeite om hun dagelijkse nieuwsbrief op te stellen en te verzenden. Maar vandaag plukken hun nieuwsbrieven zichzelf als het ware bij elkaar. In het CMS bouwden we namelijk een module die een RSS-feed genereert, zodat artikels automatisch naar de nieuwsbrief in Campaign Monitor worden gestuurd. Bovendien hebben onze front-end developers een op maat gemaakte HTML-e-mailtemplate bedacht, zodat elke nieuwsbrief steeds volledig past bij de huisstijl van VILT.

Nieuwsberichten op maat

Nieuwsbrieven opbouwen is voor VILT een eitje dankzij Page Architect. Onze UI/UX-collega’s ontwierpen een uitgebreid pakket van blokken om elk nieuwsbericht op maat vorm te geven. Zo kan VILT onder meer weetjes in de kijker zetten en doorlinken naar andere berichten. Daarnaast biedt het nieuwe platform de mogelijkheid om een nieuwsbericht te printen in een aantrekkelijk format.

Datadump

De mensen van VILT en Veldverkenners zaten de afgelopen jaren niet stil. Hun twee websites bevatten samen ondertussen maar liefst 48.739 nieuwsitems. Al die nieuwsberichten manueel overbrengen naar het nieuwe platform, was onbegonnen werk. Onze developers schoten te hulp met een script dat een datadump van de vorige website mapt op de nieuwe database.

Delen maar! Of juist niet

Behalve nieuwsberichten publiceert VILT ook vacatures en evenementen uit de sector. Bezoekers kunnen met het nieuwe platform zelf vacatures en evenementen indienen, die VILT vervolgens in het CMS kan goed- of afkeuren voor publicatie.

Vrienden van het veld

Fans van VILT kunnen het informatiecentrum steunen door vriend, sponsor of partner te worden. Als een bezoeker een formulier invult om vriend te worden, dan krijgt VILT een mail van het systeem met de mogelijkheid om de aanvraag te aanvaarden of af te wijzen.

Geen wildgroei van reclame

Tot slot zijn advertenties voor VILT een belangrijke inkomstenbron. Om VILT de volledige controle te geven over welke bedrijven er op hun twee websites adverteren, creëerden we bannerruimtes die kunnen worden ingevuld via het CMS. Om te controleren of de advertenties ook hun verwachte vruchten afwerpen, kan VILT de resultaten opvolgen via Google Analytics (‘custom event tracking’, zoals dat heet). We zijn benieuwd!

Is jouw merk ook toe aan een nieuw platform?

Laat het ons weten en we helpen je graag verder!

Contacteer ons