Werken als projectmanager bij Code d’Or: 4 collega’s vertellen

13 mei 2022

Projectmanagers of PM’s vervullen een cruciale rol bij Code d’Or. Zowel voor klanten als collega’s zijn ze het belangrijkste aanspreekpunt voor onze digitale projecten. Ze maken planningen en briefings, en ze zorgen ervoor dat de neuzen altijd in dezelfde richting staan. Een boeiende en afwisselende job? Reken maar van yes!

Ervaring in IT? Niet nodig!


Momenteel zijn er bij Code d’Or vier projectmanagers: Justien, Evelyne, Joy en team lead Camille. Ze hebben elk een compleet verschillende achtergrond en klommen zonder IT-ervaring aan boord.

“Ik studeerde reclame en communicatie en heb vijf jaar geleden een stage gedaan bij Code d’Or”, steekt Justien van wal. “Daarna kon ik hier beginnen als online marketeer. Ik heb dat drie jaar gedaan en ben dan doorgegroeid tot assistent-projectmanager en later tot projectmanager.”

Evelyne is gestart als marketeer bij ons zusterbedrijf Onlyhumans. “Na een tijdje ben ik daar projectmanager geworden en twee jaar geleden, bij het samengaan van beide bedrijven, heb ik de switch naar Code d’Or gemaakt”, vertelt ze.

Haar collega Joy begon exact één jaar geleden bij ons. Daarvoor had ze al ervaring als projectmanager in onder meer events, experiential marketing en televisie. “Ik ben hier heel toevallig terechtgekomen”, lacht ze. “Door een post die ik op LinkedIn zag.”

Camille ten slotte is de projectmanager met misschien wel de vreemdste voorgeschiedenis. In een vorig leven was ze namelijk zelfstandig logopediste. “Op een bepaald moment ben ik heel breed beginnen te solliciteren en op die manier ben ik vier jaar geleden bij Code d’Or beland”, zo verklaart ze haar carrièreswitch.

Een grondige voorkennis van IT is niet noodzakelijk om als projectmanager te beginnen, maar bepaalde vaardigheden zijn dat wél. Camille noemt meteen flexibiliteit en geduld, maar ook sociaal zijn en kunnen omgaan met verschillende types mensen uit verschillende sectoren is belangrijk. “Je komt in contact met zowel CEO’s als stagiairs”, verklaart ze. Dat is meteen ook een voordeel van het agency-leven: je hebt er heel wat afwisseling.

Een gevarieerde portefeuille …

Voor een buitenstaander lijkt het duidelijk wat een projectmanager doet: hij of zij volgt projecten op. Maar wat betekent dat concreet? Volgens Camille komt het erop aan om op elk moment het overzicht te bewaren: “Je bent een manager op macro-, maar ook op microniveau. Dat betekent dat je dagelijks in contact staat met de klant en met je team.” “Je vertaalt zowel de vraag van de klant naar het team, als de uitleg van het team naar de klant”, vult Justien aan. “Die communicatie verloopt bij ons via een digitaal ticketingsysteem. Daarnaast is planning erg belangrijk: we zorgen ervoor dat goedgekeurde opdrachten op de to-dolijst van onze mensen terechtkomen.”

Elke projectmanager beheert haar eigen, heel diverse portefeuille van klanten. Specialisaties zijn er niet. Zo werkt Joy onder meer voor de Bootjes van Gent, Afstudeerbeurs Gent en Beka/Lattoflex. Bedrijven als Meemoo, ADD verzekeringen en Solventure zijn enkele van Justiens klanten. Evelyne op haar beurt zet zich onder meer in voor Syntra Midden-Vlaanderen, Soubry en het Instituut voor Tropische Geneeskunde. In totaal kan een klantenportefeuille uit wel zestig projecten bestaan, maar gelukkig vragen die niet op hetzelfde moment evenveel werk. Al zijn ‘slapende projecten’ volgens Evelyne erg relatief: “Er kan altijd een nieuwe vraag van de klant komen. Soms is het moeilijk om dat te voorspellen.”

… en dito werkdag

Voor projectmanagers bestaat er niet zoiets als een typische werkdag. Toch proberen onze PM’s om zo gestructureerd mogelijk te werken. Zo begint Justien ’s morgens altijd met een check van de tickets van de vorige dag. Daarna houdt ze met haar team een korte scrummeeting, waarin ze de stand van zaken overloopt. De rest van haar dag is afhankelijk van mails en meetings. Joy houdt van een strakke planning, maar voegt er meteen aan toe dat het niet altijd mogelijk is om die te volgen. “Een grote bug kan soms heel je dag in de war sturen”, zegt ze.

Fouten maken mág

Dat werken als projectmanager erg intensief is, zal niemand ontkennen. Maar gelukkig krijg je er heel wat voor terug. Zo haalt Joy veel voldoening uit projecten opleveren. “Ik vind het leuk om alles te zien samenkomen”, legt ze uit. Haar favoriete quote is dan ook: ‘I love it when a plan comes together’. Camille beaamt dat appreciatie van klanten echt deugd kan doen: “Als ik de vraag krijg om complimenten over te maken aan het voltallige team, kan mijn dag niet meer stuk.”

Onze PM’s steken natuurlijk veel op van hun werk. Niet alleen over de IT-wereld – daarvoor kun je altijd terugvallen op je collega’s – maar ook over hoe je met mensen omgaat. Zo heeft Camille vooral geleerd om nee te zeggen. “De klant is natuurlijk koning en je wilt hem of haar zo goed mogelijk van dienst zijn, maar dat mag niet ten koste van het team gaan”, zegt ze. “Er moet een evenwicht zijn.”

Tot slot heeft Camille nog wat goede raad voor wie zelf graag als projectmanager wil werken:Absorbeer zoveel info als je kunt. Er komt in het begin heel veel op je af, maar bij ons krijg je de kans om dingen uit te proberen en zelfs om fouten te maken.” Logisch, vindt Joy, want volgens haar is Code d’Or een erg menselijk bedrijf. “Inderdaad. Ik ging ‘warm’ zeggen, maar ‘menselijk’ is nog beter”, besluit Camille.

Wil je zelf ook werken als projectmanager bij Code d’Or? Het kan! Check snel onze vacature.