Bump festival 2019

1 augustus 2019

Ons jaarlijkse uitstap naar het BUMP Festival bracht ons weer naar Kortrijk. Dit creatieve, eendaagse evenement rond grafisch ontwerp, motion graphics en creatief programmeren, georganiseerd door Devine en Howest, is een echte aanrader. Naast de verschillende technologische standen vonden er ook interessante talks plaats!

Bump 2019
Design systems

Het belang van design systems

De eerste talk die we bijwoonden was die van Jina Anne, een ‘design systems advocate’, die voor Amazon werkt. Jina legde heel duidelijk uit wat een design system nu precies is en wat de voordelen ervan zijn. Zo bestaat een design systeem uit een eigen design en bewezen ontwerp-principes en technieken. De delen van het design systeem worden in kleine herbruikbare stukken opgesplitst. Je vindt er vrijwel alle visuele stijl componenten in terug en ook kant-en-klare front-end code met de richtlijnen voor toepassing. Doordat iedereen dezelfde bouwstenen gebruikt, ontstaat er consistentie in de bouw van nieuwe digitale producten. En dus consistentie in gebruikerservaring!

Naast consistentie heeft een design systeem nog tal van voordelen. Zo zorgt het ervoor dat er geen onnodige dubbele handelingen en ontwikkelingen nodig zijn en gaat het een stapje verder dan het bekende huisstijlhandboek.

Art&Graft motions

Na de interessante uiteenzetting over design systemen was het alweer tijd voor de volgende talk. We gingen luisteren naar Mike Moloney, de founder & creative director van Art&Graft. Deze award winning design & animation studio staat bekend om zijn prachtige visuele communicatie. Zo vertelt Mike hoe hij per ongeluk in de motion wereld is gerold en welke obstakels er allemaal op zijn weg kwamen vooraleer hij een plaatsje kon bemachtigen in de animatiewereld.

Het werk van Art&Graft spreekt dan ook boekdelen. Verrassende, leuke concepten met oog voor detail! Een absolute aanrader om te volgen en je te laten inspireren.

the grand budapest hotel

Annie Atkins

De naam zal je wellicht niets zeggen maar je zal ongetwijfeld al werk van haar gezien hebben. Annie Atkins is een grafisch vormgever in de film en game wereld. Zo is haar werk te zien in onder andere The Grand Budapest Hotel, Isle of Dogs, Boxtrolls en Bridge of Spies.

Tijdens deze talk neemt Annie ons mee in haar werkproces. Zo vertelt ze dat haar werk heel uitgebreid en precies kan zijn. Maar dit wil niet altijd zeggen dat haar werk een grote rol inneemt. Zo heeft ze voor een film oude wereldkaarten moeten tekenen die maar enkele seconden in beeld komen. Bij de The Grand Budapest Hotel mocht ze daarentegen een volledige fictieve staat ontwerpen. Wat haar job zo leuk maakt? De variatie en de precisie. Er mag geen enkel foutje insluipen want kijkers zijn er tegenwoordig razendsnel bij om de fouten er uit te halen!

BUMP 2019 was opnieuw een succes met tal van interessante talks, leuke goodies en lekker eten ;)

Tot volgend jaar!