Code d'Or
  • Home
  • Services
  • Cases
  • Blog
  • Over
  • Team
  • Jobs
  • Contact
nl
  • en
Code d'Or
Terug naar overzicht

Interview front-end developer Maaike

Delen

Maaike is grafisch vormgever van opleiding, maar spreekt intussen even vlot CSS als Nederlands. We halen haar even uit haar diepe concentratie (hallo, koptelefoon) om het te hebben over haar job. Waarom ze zo graag haar dagen vult met problemen oplossen, of ze soms niet te close wordt met dat scherm en het verhaal van die ene keer dat ze de koffer in dook met de collega’s.

Maaike

First things first, Maaike. Wat doe je precies?
Ik ben een front-end en UI/UX developer. Zodra het design is gemaakt, komt het bij mij terecht en vertaal ik het naar hetgeen je ziet op de website. Ik buig mij over de visuele elementen en de interactie.

En als je oma je zou vragen om dat wat nader te verklaren, wat zeg je dan?
Mijn job is in feite een beetje afhankelijk van het project en de fase waarin dat project zich bevindt. Maar meestal gaat het zo dat ik eerst samenzit met de collega’s van back-end en de designer. Samen bekijken we hoe we het aanpakken en zetten we de krijtlijnen uit. Dan pak ik pagina per pagina aan en los ik het ene probleem na het andere op. Eens dat er staat, halen we de bugs eruit.

Het klinkt alsof je dat leuk vindt, problemen oplossen.
Altijd nieuwe dingen leren is goed voor mij, anders ga ik me snel vervelen. En dat is hier een onlosmakelijk deel van mijn job: als je iets maakt, moet je altijd weer op zoek naar de juiste aanpak. Meestal begin ik bij een concreet probleem en schuim ik vervolgens het internet af, op zoek naar hoe anderen het hebben aangepakt. Maar de meeste input komt eigenlijk via de collega’s.

Dus ja, ik vind problemen oplossen echt leuk. Toen ik aan Sint-Lucas studeerde, werd er heel hard gefocust op het conceptuele aspect. Voor mij was programmeren een manier om het denkwerk er weer in te brengen. Want hoe je een idee vertaalt naar iets dat werkt, vergt behoorlijk wat hersengymnastiek. Dan pas kun je er iets concreets van maken. 

Je studeerde grafische vormgeving. Hoe beland je dan in de stoel van front-end developer?
Na mijn master aan Sint-Lucas was ik een beetje uitgekeken op de grafische kant, maar de basis coderen die ik had meegekregen, intrigeerde mij wel. Net op dat moment had een vriendin van me een website nodig. Best wel een uitdaging, maar ik vond het leuk om iets te maken dat effectief werkt. Je drukt op een knop en er ontstaat een interactie. Uiteindelijk ging ik bij AS Adventure aan de slag in een functie waar ik half ontwerper, half developer was. Ik miste wel nog wat technische bagage, dus klopte ik bij VDAB aan voor een opleiding.


Maaike

Vergis ik mij als ik denk dat je de hele dag aan je scherm gekluisterd zit? Vind je dat lastig?
Ik zit inderdaad de hele dag aan de computer. We zitten wel op tijd samen om te kijken hoe een project loopt en er zijn ook best wel wat briefings en debriefings. Het is goed om de schermtijd af en toe te onderbreken en wat menselijk contact te hebben.

Het team is heel belangrijk voor mij. Het klikt goed met de collega’s hier, we doen ook dingen samen na het werk. Al kan ik er ook echt van genieten om alleen te zitten. Dan geef ik mezelf drie uur om iets te fiksen en werk ik helemaal geconcentreerd aan dat ene ding. Koptelefoon op en voortdoen. 

Waar luister je dan naar?
Dat is nogal afhankelijk van het project. Vanochtend legde ik de nieuwe van Tourist LeMC op. Heel herkenbaar, maar ik ga nog een paar keer moeten luisteren, denk ik. Soms heb ik nood aan iets dat wat harder en luider gaat. Als de deadline dichterbij komt, durf ik wel eens Die Antwoord opzetten om zelf ook lekker hard te gaan. 

Wat ook lekker hard gaat, zijn de vernieuwingen binnen je sector. Waar word jij momenteel enthousiast van?
Ik ben geïntrigeerd door wat er aan het gebeuren is met Javascript en frameworks. Javascript is erg lang een secundaire ontwikkeltaal geweest. Ze was bedoeld om wat extra interactie op websites te creëren, maar had verder niet veel om het lijf. De laatste jaren is Javascript geëvolueerd naar een set frameworks waarmee je alles op je website kunt regelen. Intussen is het eigenlijk een volwaardige programmeertaal geworden. Zoiets moet je als front-ender opvolgen. Ik ga ook regelmatig graven in de code van andere websites om te kijken hoe zij het aanpakken.

Je hebt geen technische achtergrond, zeg je. Voel je dat soms aan als een nadeel?
Ik maak er mij niet te veel zorgen over. Er was een punt waarop ik voelde dat ik wat te weinig kennis had en dat alles om me heen erg snel ging. Maar dat is nu niet meer zo. Uiteindelijk komt het erop neer een omgeving te vinden waar je de kans krijgt om bij te blijven en mee te zijn. Het is ook eigen aan ontwikkelen dat je af en toe op je bek gaat, en daar krijg ik bij Code d’Or ook de ruimte voor. 



"het komt wel eens voor dat je denkt ‘met wat ik nu weet, had ik het anders aangepakt’. Als die gedachte een half jaar lang niet in je is opgekomen, dan ben je niet meer voldoende aan het bijleren. "

Maaike


Wat houdt dat dan precies in, op je bek gaan?
Toen we de website voor Wijnbar Ona lanceerden, bleek er een bug in de code te zitten. Het was een project met veel nieuwigheden, waarvoor we veel in VueJS hebben geschreven, best wel een technische uitdaging. Het was ook de eerste keer dat we met subscriptions werkten. Toen we de melding van de bug kregen, waren we net op team building. We zijn dan met een paar collega’s in de koffer van de auto gedoken en hebben samen de issue in de editor gefikst. Het leuke aan ontwikkelen is dat een tekst editor volstaat om gelijk wat op te lossen. We proberen zaken hier ook te automatiseren zodat we zo weinig mogelijk repetitief werk hoeven te doen, en dat is fijn. Maar soms loopt dat stroomlijnen niet helemaal zoals verhoopt en is het alle hens aan dek.

Klinkt alsof het in jullie team ook wel snor zit.
Ja, ik hou wel van zo’n kleiner bedrijf als Code d’Or; je wordt aangespoord om ervoor te gaan. Je krijgt dan ook veel verantwoordelijkheid, want als jij het niet doet, gebeurt het niet. Al heb je natuurlijk altijd collega’s waar je op kunt terugvallen. Frank en Karen hebben een erg sociale, menselijke manier van ondernemen. Dat voel je heel hard: team en mensen zijn hier belangrijk. 

  • Volgende
    Interview interactive developer Kjell
  • Vorige
    Dag Koen, welkom aan het front(end)!

Samenwerken?

Code d’Or bestaat uit een hecht team waarbinnen ieder van ons zijn specialiteit heeft. Door onze kennis te bundelen, tillen wij zowel eenmalige digitale projecten als jarenlange samenwerkingen met klanten naar een hoger niveau.

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.

  • Contacteer ons
  • Bekijk onze vacatures

Yummy yummy! Om je beter én persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies. Hiermee volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag op onze website. Zo kunnen we jouw gebruikerservaring verbeteren en kunnen we onder andere ads op basis van jouw interesse tonen. Indien je dat ok vindt, ofcourse!



of maak je eigen keuze


  • Meer info
    • Code d'Or
    • Verkoopsvoorwaarden
    • Cookie Policy
    • Privacy Policy
    • Disclaimer
  • © 2019 Code d'Or
  • Nieuwsbrief

Deel dit bericht met een vriend