Waarom tweestapsverificatie belangrijk is voor online veiligheid

21 juni 2023

Steeds meer apps en webplatformen geven de optie (of verplichting) om tweestapsverificatie in te stellen. Je moet dan je login een tweede keer bevestigen, zodat je online account een extra beveiligingslaag krijgt. Wat is het precies en voor welk soort platformen is het interessant? Wij geven tekst en uitleg.

Wat is tweestapsverificatie?

Bij tweestapsverificatie of two factor-authentification (2FA) voeg je een extra stap toe aan het inlogproces: je vult niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in, maar ook nog een eenmalige verificatiecode die je ontvangt wanneer je je aanmeldt.

Die code kun je laten versturen via een sms, mail of een specifieke app. De meest veilige optie is een beveiligingssleutel of unieke toegangstoken die gegenereerd wordt op een apparaat dat je aansluit op je computer. Je kunt het vergelijken met een kaartlezer bij online bankieren.

3 redenen om tweestapsverificatie te gebruiken

Tweestapsverificatie is een effectieve manier om online accounts te beschermen tegen toegang door ongenode gasten. Dat levert zowel voor bedrijven als klanten en gebruikers heel wat voordelen op.

  1. Beveiliging tegen hackers: alleen wie een login, wachtwoord én verificatiecode heeft, krijgt toegang tot het account. Zelfs als de inloggegevens onderschept zijn door hackers of phishers. Dat geeft gebruikers extra gemoedsrust.

  1. Bescherming van gevoelige informatie: de cloud van je bedrijf of het CMS-systeem van je webplatform bevat vaak gevoelige gegevens. Met een extra beveiligingslaag voorkom je mogelijke datalekken.

  1. Goede reputatie voor je merk: online veiligheid en privacy zijn belangrijke thema’s in onze maatschappij. Als je 2FA te toevoegt aan een website of webapp met inlogmogelijkheden, vergroot je het vertrouwen in je platform.

Voor welke platformen is 2FA interessant?

Two factor-authentification is een interessante optie voor alle online platformen met persoonlijke accounts. Zeker voor online bankieren is het een logische integratie, maar ook websites met e-commerce, CMS-systemen voor contentbeheer en clouddiensten hebben er baat bij.

Wij bouwen jouw ideale website

Nood aan een website die goed, makkelijk en veilig functioneert? Neem contact met ons op. Bij Code d’Or luisteren we naar jouw wensen en noden. We vertellen je altijd eerlijk welke functionaliteiten (niet) nodig zijn voor jouw online platform en werken een haalbare strategie uit.