Ugent

Een wonderlijk beeldarchief

Website
Website bekijken
Ugent

Een wonderlijk beeldarchief

Website

Briefing

Redesign - en development - van Beeldbank, een gestructureerde website die makkelijk toegang geeft tot het oneindige beeldarchief van Universiteit Gent.

Wat deden we?

Dit academiejaar viert Universiteit Gent haar 200ste verjaardag met een nieuwe huisstijl. We trokken de nieuwe moderne en internationale uitstraling door binnen de online beeldbank, die wij in 2012 ontwikkelden en tot op vandaag helpen onderhouden. De sjablonen en betere richtlijnen zorgen ervoor dat alle communicatie op een herkenbare en eenduidige manier gebeurt.

Met honderdzeventien vakgroepen verdeeld over elf faculteiten bevat de beeldbank van Universiteit Gent een uitzonderlijke hoeveelheid aan beeldmateriaal met bijhorende informatie. Een gestructureerd overzicht drong zich op omdat alle afdelingen los van elkaar de beeldbank aanvullen.

Code d’Or ontwikkelde een overzichtelijk CMS en een gebruiksvriendelijke front-end. Content managers en fotografen kunnen nu meerdere beelden tegelijkertijd snel en eenvoudig uploaden naar een album. Door de server gestandaardiseerde acties zoals een kopie van het beeld omzetten naar een webformaat of het correct koppelen van de metadata (titel, beschrijving, copyright, …) verlichten de workload. Via e-mail ontvangt de content manager info over de status en verwerking van de uploads. Specifieke details, kan hij altijd handmatig toevoegen in het CMS.

Zij kunnen ook video’s toevoegen aan albums, maar we laden ze wel in vanuit YouTube. Doordat we enkel de informatie overnemen en de videohosting bij YouTube laten, beperken we het bandbreedteverbruik.

Via categorieën onderverdeeld in albums of via een geavanceerde zoekfunctie vindt de bezoeker snel beelden en video’s, die hij kan delen op verschillende sociale media of insluiten in een andere website.

De Directie Informatie- en Communicatietechnologie (DICT) staat in voor de hosting van de beeldbank en het platform en stuurt bij waar nodig.

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons